Ingrediënten:

  • 100 g ongezouten boter
  • 3,5 dl melk
  • 50 g gist of een pakje droge gist
  • Saffraan, draadjes of poeder
  • 1 kopje suiker
  • 1 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 8-9 kopjes bloem
  • ei om te bestrijken

Werkwijze:

  • Verhit een beetje van de melk tot ongeveer 37 graden en roer de gist erdoor
  • Voeg de rest van de melk toe
  • Bij gebruik van droge gist, kunt u het in de bloem strooien
  • Voeg de suiker, kardemom, zout, citroenschil, saffraan en het grootste deel van de bloem toe (géén kurkuma in plaats van saffraan gebruiken)
  • Meng het deeg ongeveer 10 minuten
  • Voeg vervolgens de zachte boter toe, ongeveer 1 theelepel per keer
  • Zorg dat de boter is goed gekneed tot het deeg voor het toevoegen van de volgende lepel boter. Dit proces duurt 10-12 minuten
  • Dek de kom af met plastic en laat het 50 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid
  • Leg het deeg op met bloem bestoven werkvlak en snijd ze in 16-18 stukken
  • Vorm spins
  • Bedek de plaat met een doek en laten nogmaals 50-60 minuten laten rijzen
  • Oven voorverwarmen op 200 graden en afbakken in ongeveer 10 minuten
  • Afkoelen op een rek

De vulling:

  • Hak de pistachenoten
  • Voeg ongeveer 1 kopje bruine suiker en ongeveer 1 kopje poedersuiker toe
  • Rasp de schil van 1 citroen (alleen het geel, het wit smaakt bitter)
  • Meng deze met het notenmengsel
  • Een beetje sap van de citroen
  • Dit mengsel wordt aangebracht op het deeg

kaker og Everts 016

En dan is er de gebruikte techniek:

  • Vouw het deeg dubbel

snurre2

  • Snijd reepjes

snurre3

  • Reepjes in elkaar draaien

snurre4

  • Rol ze als torentje op

kaker og Everts 021

  • Bakplaat met bakpapier bedekken en leg hierop de saffraanrollen

snurre5

  • In ongeveer 10 minuten afbakken op 200 graden tot ze mooi goudbruin zijn

snurre6