Ingrediënten:
- 100 g ongezouten boter
- 3,5 dl melk
- 50 g gist of een pakje droge gist
- Saffraan, draadjes of poeder
- 1 kopje suiker
- 1 theelepel kardemom
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- 8-9 kopjes bloem
- ei om te bestrijken
Werkwijze:
- Verhit een beetje van de melk tot ongeveer 37 graden en roer de gist erdoor
- Voeg de rest van de melk toe
- Bij gebruik van droge gist, kunt u het in de bloem strooien
- Voeg de suiker, kardemom, zout, citroenschil, saffraan en het grootste deel van de bloem toe (géén kurkuma in plaats van saffraan gebruiken)
- Meng het deeg ongeveer 10 minuten
- Voeg vervolgens de zachte boter toe, ongeveer 1 theelepel per keer
- Zorg dat de boter is goed gekneed tot het deeg voor het toevoegen van de volgende lepel boter. Dit proces duurt 10-12 minuten
- Dek de kom af met plastic en laat het 50 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid
- Leg het deeg op met bloem bestoven werkvlak en snijd ze in 16-18 stukken
- Vorm spins
- Bedek de plaat met een doek en laten nogmaals 50-60 minuten laten rijzen
- Oven voorverwarmen op 200 graden en afbakken in ongeveer 10 minuten
- Afkoelen op een rek
De vulling:
- Hak de pistachenoten
- Voeg ongeveer 1 kopje bruine suiker en ongeveer 1 kopje poedersuiker toe
- Rasp de schil van 1 citroen (alleen het geel, het wit smaakt bitter)
- Meng deze met het notenmengsel
- Een beetje sap van de citroen
- Dit mengsel wordt aangebracht op het deeg

En dan is er de gebruikte techniek:


- Reepjes in elkaar draaien


- Bakplaat met bakpapier bedekken en leg hierop de saffraanrollen

- In ongeveer 10 minuten afbakken op 200 graden tot ze mooi goudbruin zijn
