
Ingrediënten:
2 verse Makrelen (schoongemaakt)
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
1 bouillonblokje (groente)
1 lombok (rode peper)
2 sjalotjes of 1 kleine ui
2 stengels sereh (citroengras)
5 cm Laos (galangawortel)
3 tenen knoflook
6 kemirinoten
2 tl assem (tamarinde)
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl ketoembar (korianderpoeder)
1 tl Gula Djawa
Paar blaadjes Djeroek Poeroet (limoenblaadjes)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.Mix met de kom van de blender of foodprocessor 1-2 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 1 lombok en 6 Kemirinoten tot een (niet te gladde) boemboe.Meng in een kommetje 2 tl assem (tamarinde) met 2-3 tl water tot het dunner is geworden.Fruit de boemboe even kort aan in een scheutje olie. Zet het vuur wat lager en voeg het assem-water toe samen met 1 blikje tomatenpuree en 100 ml water. Meng goed door elkaar.Voeg nu 1 bouillonblokje toe, 1 tl Djahé, 1 tl Kunjit, 1 tl Ketoembar, 1 tl Gula Djawa en een snuf zout. Breng tegen de kook en zet het vuur wat lager. Deksel op de pan en even zachtjes 10 minuten laten pruttelen.Proef na 10 minuten of de smaak naar wens is. Meer pit? Voeg dan wat sambal toe. Iets milder? Voeg wat suiker toe of extra Gula Djawa.Snij de Laos in plakjesNeem een ovenschaal en aluminiumfolie (of bananenblad voor extra smaak). Verwijder eventueel de kop van de makreel en snijd hem met een scherp mes iets verder open.Vul de makreel met de boemboe en leg er een paar blaadjes Djeroek Poeroet (limoenblaadjes), wat schijfjes Laos en 1 gekneusde stengel sereh op. Bestrijk ook de rest van de vis totdat je alle boemboe hebt gebruikt.Vouw de aluminiumfolie goed dicht en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.Verwijder voor het serveren de blaadjes Djeroek Poeroet en de Sereh.
Serveren met witte rijst, Atjar Ketimoen, gebakken uitjes en kroepoek.
Bananenblad is bij de Toko uit de diepvries verkrijgbaar.
De Makreel kan eventueel door Dorade of Kabeljauwfilet vervangen worden