Lussekater een heerlijke delicatesse uit Scandinavië. Traditioneel wordt het gegeten vanaf Sint Lucia (13 december) tot de kerst, maar wat houdt je tegen om het ook op andere dagen hiervan te genieten. Er zijn diverse variaties mogelijk, waaronder met rozijnen, pistachenoten, met parelsuiker er bovenop, met amandel. Je kan je fantasie in de vrije loop laten…
Ingrediënten:
4 middelgrote eieren
4 eetlepels Suiker
1 dl room
50 gram gesmolten boter
1 kopje bloem kokos
2 theelepels bakpoeder
3 eetlepels fiberhusk (vlozaad)
1 theelepel kardemom
0,25 gram safraan
1 ei om te bestrijken
Bereiding:
Roer eieren en suiker goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter en room toe. Meng de droge ingredienten goed en meng het goed in de natte. Laat het deeg tien minuten rijzen.
Neem een beetje voor beetje van het deeg en vorm een rollletje en leg ze in S vorm op de ingevette bakplaat. De lussekatter bestrijken met losgeklopt ei voor het bakken.
Bak in het midden van de oven op 175 graden, ongeveer 18 minuten.