Rozenbottelsoep

Nyponsoppa

RozenbottelsIngrediënten:
100 gr gedroogde rozenbottels
1 liter water
1 theelepel aardappelmeel
Zoetstof naar keuze (honing, agavesiroop, stevia of suiker)

Bereiding:
Laat de rozenbottels weken een paar uur in de helft van het water. (*)
Kook de rozenbottels in het weekwater (afhankelijk van de grootte) 20 tot 30 minuten tot ze zacht zijn.
Doe de zachte rozebottels in een blender en druk het mengsel door de zeef.
Maak een papje van het aardappelmeel met wat koud water.
Breng een halve liter water aan de kook en voeg het aardappelmeelpapje eraan toe.
Breng het water opnieuw aan de kook en voeg hierbij de gepureerde rozenbottels.
Op smaak brengen met de zoetstof naar keuze.

De Zweden eten deze soep traditioneel met mandelbiskvier (soort amandelbolletjes) en een lepel stevig geklopte slagroom.

Deze dessertsoep kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook bij het ontbijt is deze vitamine C bom lekker.

(*) Verse rozenbottel zijn ook te gebruiken, hiervoor de rozenbottels goed wassen en de steeltjes en kroontjes verwijderen.
Snij de bottels doormidden en verwijder de zaadjes en haartjes, ga verder met het 20 to 30 minuten koken.