Brasato Al Barolo

brasatoalbarolo5Ingrediënten:
3 Pond rundvlees, niet te mager.
Een fles Barolo of soortgelijke volle tanninerijke rode wijn
Een grote ui, of 2 voor de liefhebber
Een grote wortel
Een stengel bleekselderij
Een laurierblad
Peperkorrels naar smaak
Slagerstouw
2 eetlepels boter en 2 eetlepels spekvet (of 4 eetlepels boter)
1/4 kop cognac (optioneel)
Zout naar smaak.

Bereiding:
Begin de dag voordat u van plan om het vlees te bereiden.
Snijd de ui, selderij en wortel, en doe ze in een kom met het vlees, laurierblad en de peperkorrels.
Giet de wijn over het mengsel en marineer het tot de volgende dag, draai af en toe het vlees.

Haal het vlees eruit uit de marinade (niet weggooien) en dep het vlees droog.
Zeef de marinade (groenten bewaren), breng het aan de kook, en kook het tot de helft in.
In de tussentijd, bind het vlees op met een touwtje zodat het zijn vorm behoudt en bruin het in een pan met de boter en spekvet.

Als het eenmaal goed aan alle kanten gebruind is, giet de cognac over het vlees (indien gewenst) en steek het aan.
Als de vlammen zijn gedoofd, kruid het vlees met zout, giet de ingekookte marinade er overheen, voeg de groenten (uit de marinade) toe en sudder het ongeveer twee uur op een laag vuur totdat het vlees gaar is.
Wanneer het vlees gaar is leg het op een schotel en verwijder het slagerstouw.

Verwijder de laurier.
Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze hetzij via een roerzeef of mix ze.
Ontvet de saus, roer de gezeefde groenten er terug bij, giet dit over het vlees en serveer.
Het vlees moet zo mals zijn dat het kan worden gesneden met een lepel.
Serveer het met aardappelpuree of een dampende polenta, en de andere groenten die je verkiest.

En, natuurlijk, een fles Barolo.