Korstjesvlees

Dit recept ontleent zijn naam aan de gekarameliseerde korstjes rond het vlees.

600 gr rundvlees (borstlap)
3 dl bruin bier (geen Heineken!)
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 rode Spaanse peper
1 snufje zout
1/2 theelepel djinten
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
2 theelepels sambal oelek
2 eetlepels Javaanse suiker of honing
1 eetlepel ketjap manis

Snijd het vlees in middelgrote blokjes en zet die ± 2 uur in het bier.
Snipper de ui, de knoflook en de rode peper en stamp ze met de djinten, de laos, de ketoembar en het zout fijn.
Fruit dit mengsel in olie tot de ui lichtbruin ziet.
Haal het vlees uit het bier en bak het ± 3 minuten mee.
Overgiet het vlees met het bier en laat het geheel een uurtje sudderen.
Meng de sambal, de suiker (of de honing) en de ketjap tot een papje.
Doe olie in een hete wok, voeg het mengsel toe en wacht tot het geheel goed heet is.
Schroei het vlees hierin (zonder het suddervocht) in enkele minuten dicht.
Serveer het vlees met rijst en een groente (bijvoorbeeld gele bloemkool).

Aanvulling: 150 gr champignons en 1 ui
Snijd de champignons in plakjes en de ui in ringen.
Giet het suddervocht in een ovenschaal, leg het vlees erin en bedek het met de ui en de champignons.
Zet de schaal 10 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.

Gele bloemkool

1 bloemkool
1 ui
1 teentje knoflook
1 blok santen van ± 30 gr
1/8 liter crème fraîche
2 eieren
2 theelepels kerrie
1 theelepel laos
1/2 theelepel koenjit
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel sambal oelek
2 theelepels ketjap manis
1 snufje zout

Verwijder de oneetbare delen van de bloemkool, snijd de rest in partjes en kook die met een snufje zout tot ze zacht beginnen te worden.
Kook de eieren 6 minuten, pel ze en snij ze in schijfjes.
Snipper de ui en de knoflook fijn en stamp ze, samen met de kerrie, laos, koenjit, kaneel en sambal tot een brei.
Fruit deze brei in de olie tot de ui lichtbruin ziet.
Rasp het blok santen, voeg dit, samen met de bloemkool toe en roerbak het geheel ± 2 minuten.
Roer er dan de crème fraîche en de ketjap door (zet het vuur uit zodra de crème fraîche warm is).
Garneer met de schijfjes ei.