Griekse koolrolletjes

koolrolletjes-DSC03409Ingrediënten:
1 grote witte kool
200 gr rundergehakt
200 gr mager varkensgehakt
200 gr gekookte rijst
2 fijngehakte rijpe tomaten
1 fijngehakte ui
1 bosje fijngeknipte platbladige peterselie (± 15 takjes)
1 fijngeknipt bosje dille
3 fijngehakte takjes munt
± 2 dl extra vierge (Griekse) olijfolie
zout, versgemalen peper
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
2 eieren
het sap van 2 citroenen

Bereiding:
Kook de gewassen kool in zijn geheel 5 minuten in een grote pan met licht gezouten water.
Neem de kool eruit, laat even uitlekken, haal voorzichtig alle bladen los en laat ze goed uitlekken.
Kneed het gehakt, de rijst, de tomaten, de ui, de kruiden, de olie en naar smaak zout en peper goed door elkaar.
Leg telkens een eetlepel gehaktvulling op een koolblad, sla de zijkanten van het blad naar binnen en rol het stevig op.
Leg de rolletjes dicht tegen elkaar aan in een pan en dek af met met een vuurvast bord.
Giet een laag water bij de koolrolletjes tot ze ± 1 cm onder staan en sudder de koolrolletjes op zacht vuur in ± 40 minuten gaar.
Controleer tussentijds of er water bij moet.
Maak in een kleine pan een roux van de boter met de bloem en giet er geleidelijk ± 2 dl van het kookvocht van de koolrolletjes bij.
Klop de eieren los met het citroensap en giet dit mengsel in een dun straaltje, stevig kloppend, bij de saus.
Verwarm de saus al roerend op laag vuur tot ze gaat binden.
Leg de koolrolletjes op een voorverwarmde schaal en giet de saus erover.
Lekker met gekookte aardappelen en/of knapperig witbrood.