Poolse zure soep

Żurek staropolski
Voorbereiding 3 dagen van te voren!

Żurek staropolskiIngrediënten:

Zuurdeegpapje (zakwas na żurek):
1 lt water
150 gr roggemeel
23 teentjes knoflook, geplet
1 tl zout
1 tl suiker
1 laurierblad
1 pimentkorrel

Soep:
2 wortels
1 ui
1 teentje knoflook
laurierblad
1 stengel bleekselderij
peper
150 gr verse of 50 gr gedroogde herfstpaddestoelen
2 aardappelen
250 gr witte worst
150 gr spekblokjes
1 tl gedroogde of 2 tl verse marjolein
1 bouillonblokje
200 ml zure room
2 lt water
2 hard gekookte eieren in vieren gesneden

Bereiding:Zakwas-na-zurek
Kook een liter water en laat deze lauw worden.
Doe het roggemeel, zout, suiker en knoflook in een grote (absoluut schone) stenen of glazen pot.
Giet het lauwe water hierover en roer dit goed door.
Afdekken met folie met wat gaatjes of een theedoek en laat alles een dag of 3 à 4 staan bij kamertemperatuur.
Na dit proces moet de inhoud van de pot een vriendelijke zure geur hebben er mag zeker geen schimmel op zitten.

Snij de wortels, bleekselderij, ui en in blokjes.
Voeg het bouillonblokje, de spek, en de witte worst toe.
Voeg het water toe en laat alles 30 minuten koken, na 10 minuten mogen de paddenstoelen erbij.
Zeef de bouillon en hou het vlees en paddestoelen apart.

Doe de knoflook, laurier en marjolein en halve liter zuurdeegpapje bij de bouillon (zonder bezinksel).
Snij het vlees en de paddestoelen klein en deze terug in de bouillon doen.
Zure room toevoegen en nog even alles goed opwarmen (niet meer koken), in de soepborden 2 partjes ei leggen en schep hierover de hete soep.

Voor een dikkere variant is het mogelijk om 2 aardappelen in blokjes mee te koken voordat het vlees en paddestoelen weer aan de soep toegevoegd worden.
Elk pools gezin heeft wel een eigen manier m.a.w. hier zijn heel wat variaties mogelijk