Cassoulet

cassouletIngrediënten 4-6 personen:
400 gr grote witte bonen
1 klein uitje
2 kruidnagels
1 bouillonblokje
3 liter water

400 gr rijpe tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
4 tenen knoflook
200 gr ganzenvet
250 gr uien
1 laurierblad
1 takje verse tijm
100 gr gerookt buikspek
verse saucijsjes, 1 per persoon
speklapjes, 1 per persoon
500 gr ontbeende varkensfilet
zout, versgemalen peper

1 teentje knoflook
3 eetlepels gedroogd broodkruim

Bereiding:
Doe de bonen in een pan, zet ze in ruim koud water en laat ze minimaal 8 uur weken.
Giet het weekwater af en bedek de bonen met 3 liter koud water.
Maak 1 klein uitje schoon en steek hier 2 kruidnagels in en voeg dit aan de bonen toe.
Doe hierbij een bouillonblokje en laat de bonen 1 1/2 uur heel zachtjes koken.
Zo min mogelijk roeren de bonen moeten namelijk heel blijven en geen pap worden, maar ook oppassen dat ze niet aanbranden.

Leg de tomaten 10 seconden in kokend water, koel ze direct in ijswater, pel ze en snijd ze in blokken.
Pel 4 tenen knoflook en hak ze fijn.
Smelt intussen 100 gr ganzenvet in een stoofpan waarin de varkensfilet past en schroei het vlees hierin dicht.
Haal het vlees uit de pan en zet het weg.
Zet het gerookt spek in het hetzelfde vet aan en doe de gehakte uien in de pan erbij en fruit ze aan tot ze goudbruin zijn.
Fruit daarna de gehakte knoflook, laurier, tijm en tomatenpuree mee.
Voeg de tomaten toe en bak ze 3 minuten mee.
Voeg naar smaak zout en peper toe.

Doe het vlees terug in de pan, leg de deksel op de pan en laat de inhoud vervolgens op laag vuur 1 uur stoven.
(ik kon geen varkensfilet in stuk krijgen en nam varkensfiletlapjes, stoofde deze samen met de speklappen 30 minuten en liet daarna de saus inkoken.)
Haal het vlees uit de pan en laat het stoofvocht eventueel inkoken en zet aan de kant tot de laatste etappe.

Giet de bonen af en bewaar het kookvocht voor de laatste etappe en eventueel het vocht aanvullen tijdens het bakken in de oven.
Verwarm de oven voor op 190°C.

Snij het vlees in 1/2 cm dikke plakken.(Bij filetlapjes hoeft dit niet meer)
Halveer 1 teentje knoflook en wrijf er de binnenkant van een grote vuurvaste schotel mee in.
Bak de saucijsjes in wat ganzenvet aan tot ze beetje gekleurd zijn en zet deze inclusief het vet aan de kant.

Strijk een laag bonen over de bodem uit, leg hier het vlees (varkensfilet, speklapjes en saucijsjes) op.
Bedek het vlees en bonen met een laagje tomatenstoofvocht.
Dek dit af met een volgende laag bonen en laat de bovenste laag uit bonen bestaan.
Vul de rest aan met tomatenstoofvocht tot het net niet onder staat.
Is het stoofvocht te dik of te weinig dan wat kookvocht van de bonen toevoegen.
Strooi er het broodkruim over, besprenkel het met het bakvet van de worstjes en zet de schotel 3 uur in de oven op 150°C.

Indien de schotel te droog lijkt te worden, prik dan de korst door en voeg een scheutje kookvocht van de bonen toe.