Coq au vin

coq-au-vinIngrediënten:
4 kippenpoten
125 ml bloem
100 ml olijfolie of plantaardige olie
12 hele worteltjes of 2 wortelen, snijd ze in halve plakjes van 1 cm
20 verse zilveruitjes, gepeld
2 teentjes knoflook, fijngehakt
250 ml rode wijn (witte wijn kan ook)
2 eetlepels tomatenpuree
125 ml kippenbouillon
4 takjes verse tijm
12 (kastanje)champignons in vieren gesneden
50 gr boter
zout en peper naar smaak

Bereiding:
De kippenpoten met bloem bestuiven en met zout en peper kruiden
Bak de kippenbouten in een koekenpan op hoog vuur met olie aan beide zijden.
Ze ze in een andere platte vuurvaste schaal aan de kant
In dezelfde pan, de wortelen, uien en knoflook aanzetten
Zodra deze gekleurd zijn, blus het geheel af met de rode wijn, voeg de tomatenpuree toe en kook het tot de helft in.
Voeg de kippenbouillon toe, roer en giet over de kip dijen.
Bestrooi met tijm.
Dek af met aluminiumfolie en zet deze in de voorverwarmde oven op 190°C gedurende 45 minuten tot 1 uur.
Voeg na 30 minuten koken de champignons toe.
Zodra het vlees gaar is, giet het sap in een pan op middelhoog vuur, voeg de zachte geklopte boter (beurre fouetté) toe en laat inkoken tot het de gewenste dikte heeft.
Op smaak brengen met zout en peper.