Kalkoen (gevuld)







Ingrediënten:


1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg - zout, 1/2 % van het gewicht van de kalkoen - ongeveer 3/4 kg tamme kastanjes of

1 1/2 kg Bellefleuren of Jonathans - (1 theelepel salieblaadjes) - 300-750 gr boter - suiker

Bereiding:



De kalkoen wassen en zouten. De kastanjes inkruisen,

10 min. koken in ruim water, afgieten en pellen of de

appelen schillen, in vieren snijden en van de klokhuizen

ontdoen. De lichaamsholte van de kalkoen vullen met

de kastanjes of de appelen en desgewenst de kleinge-

sneden salieblaadjes, daarna dichtbinden. De kalkoen

in de boter onder regelmatig bedruipen goudbruin en

gaar braden in een warme oven bij 150 C - 175 C;

zonodig tijdens de braadtijd de kalkoen bedekken met

aluminiumfolie of vuurvast kommetje water onder in de oven plaatsen tegen het uitdrogen.

Braadtijden:

2-4 kg: ca. 2 1/2 uur; 5-7 kg: ca. 3 3/4 uur; ca. 10 kg: ca 4 1/2

uur. (De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten

gemakkelijk van het bot loslaat.) Bij de jus zoveel water

schenken en roerend aan de kook laten komen, dat

bijna al het bezinksel oplost. De kastanjes of de appelen uit de kalkoen nemen en deze laatste voorsnijden.

(zie**) De kalkoen in meerdere stukken verdelen en het borstvlees in plakken

snijden. De kastanjes of de appelen, die op smaak

afgemaakt zijn met suiker, om de kalkoen heen leggen.



**)De kalkoen voorsnijden: hiervoor de poten er af snijden,

deze desgewenst in tweeën delen, de vleugels eraf nemen

met een stukje borst eraan laten; het borstvlees in twee stukken

eraf nemen. De stukken kalkoen op een voorverwarmde schaal

leggen, iets jus er over schenken.

U kunt serveren met b.v een perzikkencompôte...