Groente broodjes

250 gr verse kouseband of sperziebonen
1 flinke ui
2 teentjes knoflook
150 gr fijngesneden magere spekblokjes (of ham of gedroogde garnaaltjes); wilt u het koosjer, neem dan gepekeld rundvlees of een dikke plak pekelvlees (gepekeld rundvlees moet eerst worden uitgekookt)
een klein beetje maïskiemolie
zout, peper
4 knapperige pistolets

Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in heel kleine stukjes.
Pel de ui en snijd hem overlangs in dunne stukken.
Bak de spekjes in het eigen vet uit, maar laat ze niet te droog worden (als u garnaaltjes gebruikt, moet u die eerst even laten weken).
Voeg de uitjes en de knoflook bij het spek, maar laat ze niet bruin worden.
Voeg hierna de gesneden boontjes toe en roerbak tot alles beetgaar is.
Zout toevoegen is meestal niet nodig, omdat het spek al zout is.
Beleg de broodjes met het mengsel en voeg eventueel nog een stukje lombok of een likje sambal toe.