Eggnog

basis per glas Eierpunch:
ei
1 theelepel suiker
1/2 dl whisky, rum of cognac
1 dl melk (of melk met een scheutje room)
nootmuskaat of kaneel

Kentucky Eggnog
In de Verenigde Staten wordt eggnog in veel huishoudens gemaakt. Je kunt de eggnog dagenlang bewaren, de smaak wordt daardoor zachter.
Klop de eigelen apart met witte suiker totdat de massa lichtgeel is, klop in een andere kom slagroom met wat suiker totdat hij goed stijf is.
Meng deze massa's in een grote kom. Doe er Kentucky Bourbon door. Sla de eiwitten stijf, doe wat eiwit door de massa zodat hij wat luchtiger wordt en meng dan alles door elkaar.
Zet de bak op een koele plaats, eventueel buiten. Voordat de eggnog gebruikt wordt, moet hij goed door elkaar gemengd worden, want door de lucht in de geklopte eiwitten is dat boven komen drijven en heeft het de massa afgedekt.
Hoeveelheden: 10 eieren, 275 gram suiker, 4dl Bourbon, 5dl room, eventueel wat nootmuskaat.

Chocolade-eggnog
vervang de cognac door bruine rum.
Roer het ei met de suiker door elkaar.
Breng melk aan de kook en voeg geraspte pure chocola toe.
Wacht tot de chocola gesmolten is.
Haal de pan van het vuur.
Voeg het geklopte ei toe.
Voeg de rum toe en giet het geheel in een glas.
Voor eggnog wordt vaak ook andere sterkedrank gebruikt.
Ook wordt de nootmuskaat nogal eens vervangen door kaneel.

Dutch-eggnog
1 fles goede Advocaat (halve liter), 1/4 liter slagroom, eventueel een beetje witte basterdsuiker in de room , beetje kaneel.
Sla de slagroom in een kom, het liefst met de hand voor meer luchtigheid, half stijf ('lobbig').
Schep met een grote lepel de advocaat in kleine porties rustig door de roommassa.
Massa moet stijfjes vloeibaar zijn en blijven.
Strooi een weinig kaneel door de romige-advocaatmassa en meng het rustig door elkaar.
Zet de kom afgedekt (plastic) in de koelkast
Na een uurtje is de Dutch-eggnog drinkklaar, indien te stijf hiervoor massa even loskloppen