Broodpudding met chocolade en rozijnen

Ingredienten:
rozijnen (100 gram), rum (50 ml), 600 ml melk, zaadjes van 1 vanillestokje + het stokje zelf, 400 gram (bij voorkeur oud) brood, 1 theelepeltje kaneel, 3 eetlepels bruine suiker (80 gram), 3 eitjes, 3 peperkoeksneden, chocolade (witte of bruine, wat je ook maar voor handen hebt) : 100 gram, indien gewenst een snuifje zout, bloem en boter voor de bakvorm

Bereiding:
Laat een beetje rozijntjes wellen in rum, cognac, zoete witte wijn of wat je thuis ook maar hebt staan: zodat de rozijnen een beetje sappiger en dikker worden. Maak een lekkere vanillemelk met 600 ml volle melk, de zaadjes van 1 vanillestokje (stokje in de volle lengte halveren en met een mes de zaadjes eruit schrapen) en het uitgeschraapte vanillestokje. Breng in een pot aan de kook en laat trekken zodat de vanillesmaak in de melk trekt.

De basis van een broodpudding is uiteraard brood. Dat kan grijs brood zijn of wit brood, zolang het maar 400 gram is. Snijd in kubusjes van een 2 tal cm, doe in een kom, doe er 1 theelepeltje kaneelpoeder en 3 eetlepels bruine suiker toe.
Voeg 3 eieren bij de broodkom. Snijd van de sneden peperkoek ook kubusjes van 2 cm en voeg bij het brood. Voeg de rozijnen toe zonder de rum (en drink de rum die overblijft op). Haal het vanillestokje uit de melk en giet de melk bij de broodkom. Roer met een houten lepel totdat het brood en de peperkoek de melk volledig geabsorbeerd heeft en je een homogene massa krijgt. Proef en voeg indien gewenst een snuifje zout toe. Hak de chocolade met een mes in fijne stukjes van ongelijke vorm en grootte, voeg bij het beslag en roer er met een houten lepel mooi onder. Smelt een klontje boter in een pan en borstel een rechthoekige cakevorm in met de boter. Doe dan bloem in de vorm en schud naar alle kanten zodat elke zijde mooi met een dun bloemlaagje bedekt is. Schud de overtollige bloem weer uit de vorm. Stort en lepel het beslag in de vorm en laat redelijk lang bakken in een voorverwarmde oven: een uurtje op 170-180 graden: houd het gebak in het oog, want de kooktijd hangt af van het type van je oven. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens met een palletje de randen los te steken. Haal de broodpudding uit de vorm en serveer met roomijs, vanillesaus of gewoon als tussendoortje met wat poedersuiker erover gestrooid.