Ingrediënten:
4 tongen van 300 gram – 170 gram boter – 250 gram champignons – 1 citroen – peterselie – 4 aardappels – 1/2 liter droge witte wijn – zout, peper – 20 gram bloem
Bereiding:
Kneed 20 gram boter met de bloem tot een beurre manié. Zorg dat de donkere vellen van de tongen af zijn. Was en hak de peterselie fijn. Snij de citroen doormidden, pers een helft uit en snij de andere in schijfjes. Snij de kant waar het vel af is met een scherp mes langs de hele graat in en maak de filets los van de
graat. Til ze op, strooi er een derde van de peterselie onder, zout en peper, wat citroensap en schijfjes boter. Zet de oven op 170 graden C. Maak de champignons schoon. Snij ze in plakjes. Beboter een grote ovenschaal waar de tongen in kunnen. Strooi op de bodem de plakjes champignons. Leg de tongen hierop, geef er een derde deel van de peterselie over, de witte wijn en wat citroensap. Snij 30 gram boter in dunne plakjes en leg deze op de vissen. Geef er zout en peper over. Schil de aardappels en kook ze in weinig water met wat zout in 20 minuten gaar. Breng de schaal op het vuur aan de kook en schuif ze dan 10 minuten in de oven. Haal er dan de tongen uit, leg ze op een voorverwarmde dienschaal, omring ze met de aardappels, strooi daar de rest van de peterselie over en houd de schaal warm. Giet het kookvocht van de vis in een pannetje, reduceer het tot 2/3, bind het met stukjes beurre manié en monteer met de rest van de boter en schenk ze over de tong. Garneer met schijfjes citroen en serveer.