Ingrediënten:
500 gram boter – 10 gram zout – 400 gram wittebasterdsuiker – 10 gram koolzuur – 225 gram bruinebasterdsuiker – 8 gram amonium – 40 gram speculaaskruiden -40 gram eidooier – 50 gram melk – citroenessence – 1000 gram zeeuwse bloem




Bereiding:
Maak het deeg liefst 1 dag te voren! Vermeng de bloem met de amonium en het koolzuur en zeef het. Meng de boter, zout, het ei, de speculaaskruiden, citroen en de melk tot het zalfachtig is. Kneed de bloem nu onder de boter en het deeg is klaar.



Vormen:
Voor grote speculaaspoppen voegen we 10 % extra bloem toe aan het deeg. Kleine speculaasjes moeten vers zijn. Grote speculaaspoppen ( 300 – 500 gram ) zijn het liefst 1 week oud. Vormen kunnen gemaakt worden met de speculaasplank of met de machine. Afbakken in een oven van 200 graden C. bovenwarmte en 160 graden C. benedenwarmte op een beboterde bakplaat.