Ragoût van Gans


Ingrediënten voor 8 personen:
1 jonge gans - 6 kleine uitjes - 2 teentjes knoflook - 1 bouquet garni - 40 gram bloem - 100 gram vet spek - 1/2 liter rode wijn - zout, peper - 1 dl slagroom - 1 beetje cognac

Bereiding:
Snij de gans in stukken, houd de lever apart, snij het spek in brunoise. Schil de uien en de knoflook en pers de knoflook. Doe de brunoise spek in een pan. Laat ze op zacht vuur smelten, voeg dan de stukken gans toe en sauteer deze aan alle kanten bruin. Voeg dan de uitjes toe, de knoflook en het bouquet garni, strooi er de bloem over en meng goed. Geef er dan de wijn bij en 2 dl warm water, zout en peper, sluit de pan en laat op zacht vuur 1,5 uur stoven. Maak de lever fijn en meng ze met de slagroom en een beetje cognac. Geef er zout en peper bij. Haal het bouquet garni uit de pan, neem de pan van het vuur en voeg dan het roommengsel toe. Het mengsel mag nu niet meer koken. Doe het mengsel in een voorverwarmde schaal en serveer. U kunt er gebakken broodcroûtons bij serveren.