Asperges met een Italiaans tintje

(6 personen)

18 gekookte groene asperges
18 gekookte witte asperges
1 eidooier
1 1/2 dl maïskiemolie
1 theelepel mosterd
2 1/2 eetlepel citroensap
1 geperst teentje knoflook
peper, zout
1 dl koksroom
2 sardines uit blik zonder vel of graten
2 eetlepels tomaatblokjes
2 eetlepels versgehakte bieslook
2 eetlepels versgehakte peterselie
2 eetlepels kappertjes
1 hardgekookt ei

Maak een mayonaise van de eidooier en de olie (zorg dat beide ingredinten op dezelfde temperatuur zijn).
Klop in een rustig tempo druppelsgewijs olie door de eidooier en voeg de mosterd, het citroensap, de knoflook en peper en zout toe.
Pureer de sardines in een keukenmachine, voeg de mayonaise toe en maak de saus zacht met de room.
Leg om en om 3 groene en 3 witte asperges op de borden en drapeer de saus erop.
Prak het hardgekookte ei fijn.
Garneer het gerecht met de tomaatblokjes, de bieslook, de peterselie, de kappertjes en het ei.

De mayonaise kan ruim een dag van tevoren bereid worden, maar de
sardientjes moeten zo kort mogelijk van tevoren toegevoegd worden.