Zoete aardappelsoep

soep-van-zoete-aardappeleen klontje boter
1 grote ui in kleine stukjes
1/2 selderijknol
1 eetlepel versgeraspte gemberwortel
1 kipfilet
500 gr zoete aardappelen
1 liter kippenbouillon (mag uit een potje of desnoods van een blokje)
1 1/2 dl crème fraîche
een flinke scheut pastis (Ricard, Pernod)
1 eetlepel gehakt venkelgroen

Bak de stukjes ui op laag vuur in de boter tot ze zacht, maar niet bruin zijn.
Schil de zoete aardappelen, was ze en snijd ze in stukjes.
Roer ze door de uien in de pan en laat ze, met het deksel op de pan, zachtjes met de ui stoven.
Snijd intussen de geschilde selderijknol in stukjes en doe ook die in de pan, evenals de fijngehakte gember.
Leg tenslotte de goed afgespoelde kipfilet op de groenten en laat hem in 12-15 minuten gaar worden.
Haal de kipfilet uit de pan.

Giet de bouillon in de pan, breng de soep aan de kook en wrijf hem door een groentemolen.
Pureren in de keukenmachine kan ook, maar de soep wordt dan minder fluwelig.
Snijd de kipfilet in stukjes en roer die, samen met de pastis door de soep.
U kunt deze soep zowel warm als koud eten.
Schep er een lepel crème fraîche op en strooi er wat fijngehakte venkel over.

Tip: Als u er kaas in wilt, roer dan vlak voor het serveren piepkleine blokjes lichtbelegen kaas door de soep.