Zeetong uit Baskenland


Ingrediënten:
4 tongen van 250 gram - 110 gram gekookte ham - 2 tomaten - 1 paprika - 2 teentjes knoflook - 3 sjalotjes - 3 dl droge witte wijn - 2 eidooiers - 140 gram boter - zout, peper

Bereiding:
Zet de oven op 170 graden C. Pel en ontpit de tomaten. Maak de tomaten concassée. Schil de sjalotjes en knoflook en hak ze samen fijn. Snij de ham in brunoise, was de paprika, haal er pitjes en zaadlijsten uit en snij ze in juliënne. Beboter met 30 gram boter een grote ovenvaste schaal. Bedek de bodem met paprika, sjalot, knoflook, ham, zout en peper. Leg hier bovenop de tong. Geef er de wijn over en breng de zaak op het vuur aan de kook. Zet de schaal daarna 8 minuten in de oven. Leg de tongen op een voorverwarmde dienschaal en houd ze warm. Giet het garnituur in een pannetje en reduceer het tot 2/3. Smelt 100 gram boter. Zet de saus van het vuur. Klop de eidooiers los en roer ze voorzichtig door de saus. Klop en dan bij beetjes met de garde de gesmolten boter door. Controleer de smaak en corrigeer die eventueel. Geef deze saus over de tongen en serveer. Als U flink bent zet U de schaal nog heel even onder de salamander. Kijk echter uit want de saus schift snel.