Zalm met Dille


Ingrediënten:
1 kg verse zalm in een moot - 1 theelepel witte peper - 500 gram
zout - 150 gram verse dille
1 theelepel suiker - 1 citroen

Bereiding:
Snij de moot zalm in de lengte van de vis doormidden. Schrap er de schubben af, maar laat het vel zitten. Was de vis niet maar wrijf hem met keukenpapier goed schoon. Snij de vette delen aan de buikzijde weg. Haal alle graten eruit. Wrijf hem van binnen en van buiten goed in met citroensap. Hak de dille grof. Meng zout, peper, suiker en dille goed dooreen. Leg een derde van dit mengsel op de bodem van een metalen bak met opstaande rand. Leg er de ene helft van de zalm op met het vel naar beneden. Bedek deze met een derde deel van het mengsel en leg er de andere helft zalm op met het vel naar boven. Strooi hierover het laatste derde deel van het mengsel. Sluit het geheel af met alufolie en leg het in de koelkast, tot de volgende morgen. Draai dan de zalm om en laat weer marineren, in totaal 56 uur, waarbij om de twaalf uur de zalm wordt omgekeerd. Veeg hem hierna zeer goed af. Gewikkeld in een doek kan men hem zo nog verschillende dagen in de koelkast bewaren. Wanneer we de zalm willen serveren, snijden we hem, te beginnen bij het vel, in zeer dunne plakken. We geven er mierikswortelsaus bij en versieren met een beetje dille. Geef er geroosterd brood met boter bij.