Zalm met Cognac


Ingrediënten:
4 moten zalm van 3 cm dik - 200 gram boter - 1 dl slagroom - 200 gram champignons - 1/2 dl cognac - 1 citroen - peterselie - zout, peper

Bereiding:
Was wat peterselie en hak die fijn, ongeveer een eetlepel vol. Zet de oven op 200 graden C. Smeer een ovenvaste schaal in met 20 gram boter. Smeer de moten zalm in met 30 gram gesmolten boter, geef er zout en peper over, leg ze in de schaal en zet deze 20 minuten in de oven. Maak in die tijd de champignons schoon, snij ze in plakjes en besprenkel deze met wat citroensap. Smelt 30 gram boter in een pan en sauteer hierin op hoog vuur de champignons. Als het champignonvocht verdwenen is, zijn ze goed. Smelt de rest van de boter in een pan en laat ze lichtbruin worden. Geef hier dan de rest van het citroensap bij, en dan de room. Zet het vuur klein en klop de saus met de garde. Haal de schaal uit de oven, flambeer de zalm met de cognac, laat de moten uitlekken en leg ze op een voorverwarmde dienschaal. Leg er de champignons omheen en houd de schaal warm. Schenk de saus in de pan van de zalm, schrap alle aanhangsels van de bodem los op hoog vuur en laat 2 minuten koken. Passeer de saus over de zalm en serveer.