Witloof uit de Ardennen


Ingrediënten:
8 struikjes witloof - 200 gram borstspek - 200 gram gerookte ham - 120 gram boter - 1 citroen - 5 dl bouillon - nootmuskaat - zout, peper - peterselie

Bereiding:
Snij het spek en de ham in brunoise. Smelt 50 gram boter in een pan, voeg de ham en het spek toe en laat zachtjes bruin sauteren. Was wat peterselie en hak deze fijn. Maak de witlof schoon. Steek de onderkant kegelvormig uit. Leg de struikjes op het spek en de ham, geef er zout en peper over, wat nootmuskaat en de bouillon. Zet het deksel op de pan en laat 30 minuten zeer zachtjes koken. Laat ze dan uitlekken en leg ze op een voorverwarmde schaal. Houd deze warm. Laat op hoog vuur het kookvocht tot de helft reduceren. Voeg er dan, van het vuur af, de rest van de boter bij en klop deze er goed door. Geef er wat citroensap bij, en schenk de saus met het spek en de ham over de witlof. Strooi er gehakte peterselie over en serveer.