Vlaamse Ossetong


Ingrediënten:
1 rundertong - 3 uien - 1 kruidnagel - 6 preien - 1 bouquet garni - 50 gram boter - 6 wortels - 6 meiraapjes - 1/2 witte kool - 100 gr.mager gerookt spek - 1 appel - 400 gram aardappels - 500 gram grof zout - zout, peper

Bereiding:
Laat de tong enige uren in koud water weken, ververs het water vaker. Borstel hem af. Bedek de bodem van een pan met grof zout, leg er de tong op, bedek deze met grof zout, zet er een gewicht op en laat de tong 24 uur staan. Veeg dan het zout af en leg de tong in een grote pan met twee liter water. Maak de wortels, de meiraapjes en de preien schoon en voeg ze bij de tong. Schil de uien en piqueer een hiervan met de kruidnagel. Snij het andere doormidden en voeg ze bij de tong. Voeg er ook het bouquet garni bij. Breng het water aan de kook en laat de tong zachtjes 3 uur koken. Schil de aardappels en kook ze in weinig water met wat zout in 20 minuten gaar. Schil de kool, snij hem in vier stukken. Snij het spek in brunoise en schil de appel. Snij ook deze in vieren. Verhit de boter in een pan en voeg de spekjes toe. Leg er de stukken appel en kool bij, geef er wat bouillon van de tong bij, zet het deksel op de pan en laat zachtjes 25 minuten koken. Let op de kool en voeg, als dat nodig is, nog wat bouillon toe. Giet de aardappels af. Leg de tong op een voorverwarmde schaal, nadat er het vel afgehaald is. Leg er de groenten en aardappels omheen. Leg er ook de kool en spekjes omheen.