Vlaamse Hazepeper


Ingrediënten:
1 haas – 200 gram boter – 2 liter rode wijn – 0,5 dl olie – 0,3 dl azijn – 60 gram bloem – 50 gram bruine suiker – 5 grote uien – 1 dl aalbessengelei – 1 bouquet garni – zout, peper – 1 dl hazebloed
8 sneden witbrood

Bereiding:
Voeg de azijn bij het bloed, zodat dit niet stolt. Voeg hier de lever bij. Snij de haas in stukken en bestrooi deze met zout en peper. Smelt in een pan 100 gram boter en de olie en als dit zeer heet is, sauteer dan de stukken haas aan alle kanten bruin. Geef er dan de bloem over, laat ook deze kleur krijgen onder roeren met de houten lepel. Draai de lever door de zeef en voeg ze weer bij het bloed. Schenk het bloed over de haas met de lever, de wijn, de bruine suiker en het bouquet garni, geef er zout en peper bij. Leg de deksel op de pan en laat het op klein vuur zachtjes gedurende 1 uur en drie kwartier sudderen. Schil de uien, snij ze in juliënne en voeg ze na 30 minuten koken bij de haas. Giet de stukken haas af en leg ze in een pan. Passeer de saus onder flinke druk door een zeef en schenk ze over de haas. Laat op zeer zacht vuur nog 5 minuten koken. Snij croûtons uit de sneden brood, smelt de rest van de boter in een pan en bruineer de croûtons hierin mooi bruin. Besmeer ze met aalbessengelei. Doe de haas met zijn saus op een verwarmde dienschaal, steek er de croûtons bij en serveer.