Varkensfilet op zijn Schots


Ingrediënten:
600 gram varkensfilet - 1/2 wortel - 1 ui - 2 sinaasappels - 1/2 citroen - 1 dl bouillon - 50 gram boter - zout, peper - 1 borrelglaasje whisky

Bereiding:
Schil de ui en hak ze fijn. Snij de schoongemaakte wortel in brunoise. Haal, b.v. met een sambaltrekker, het oranje van de schil van een sinaasappel, pers deze sinaasappel uit en snij de andere in schijven. Doe wat water in een pannetje, breng het aan de kook en laat de sinaasappelschilletjes 3 minuten blancheren. Spoel ze dan koud af, pers er het water uit en hak ze fijn. Bestrooi het vlees met zout en peper. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, braad het vlees dan aan alle kanten bruin. Wanneer dit gebeurd is flamberen we het vlees met de whisky. Schenk het sinaasappelsap over het vlees, dan de bouilon, geef er de schilletjes bij, de wortel en de ui en sluit de pan. Laat het op klein vuur onder af en toe omdraaien 75 minuten zachtjes garen. Leg de laatste 10 minuten de sinaasappelschijven bij het vlees. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal, omring het met sinaasappelschijven, reduceer de saus tot 1/3, passeer ze en schenk ze over het vlees. Serveer meteen.