Traditionele Couscous

couscousIn Noord-Afrika wordt couscous als bijgerecht gegeten, maar ook bij pittige stoofschotels en als basis voor salades gebruikt.
Voorgekookte couscous kunt u enkele minuten in gekookt water of bouillon laten wellen maar de beste is de niet voorgekookte couscous.

Niet voorgekookte couscous wordt gestoomd in een couscouspan. De bereidingstijd is dan afhankelijk van de grofheid van de korrel. Dit is een langdurige maar absoluut de lekkerste manier om de couscous (op traditionele wijze) te bereiden.

Breng ruim water aan de kook in de onderste gedeelte van de (couscous)stoompan eventueel met wat groenten.
Doe 500 g couscous in een ruime bak of schaal, besprenkel met 2 dl warm water of bouillon en wrijf de korreltjes tussen je handpalmen van elkaar los.

Doe de couscous in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur zonder deksel in 60 min. stomen en vooral NIET aandrukken. Schep de couscous uit de pan in een bak of schaal, roer los en laat iets afkoelen en wrijf de korrels met de hand los. Schep de couscous terug in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur weer 20 min. stomen.
Haal de couscous voor de tweede keer uit de pan in een bak of schaal, roer los en wrijf de korreltjes tussen je hand palmen van elkaar los.
Doe de couscous terug in het bovenste gedeelte van de pan en laat op hoog vuur weer 20 min. stomen.

Schep de couscous in een schaal en roer voor de laatste keer los. Voeg eventueel smaakmakers als boter, olie, sauzen en/ofverse kruiden toe.