Ingrediënten:
1,2 kilo tomaten – 30 gram borstspek – 40 gram wortel – 30 gram ui – 30 gram boter – 50 gram bloem – laurier – tijm – suiker – 1 teentje knoflook – 1 liter bouillon van kalfsbotten – peper, zout
Bereiding:
Smelt de boter in een pan. Snij het borstspek in brunoise en kook ze 2 minuten in wat water. Laat ze uitlekken. Snij de ui en de wortel in brunoise. Laat het spek zachtjes uitbakken in de boter. Voeg dan ui en wortel toe, een blaadje laurier en wat tijm. Laat ook dit zachtjes sauteren. Voeg dan de bloem toe en roer totdat er een blonde roux is ontstaan. Snij de tomaten in stukken en voeg ze toe, evenals de bouillon, een half uitgeperst teentje knoflook, de suiker en wat zout en peper en laat de saus zachtjes 1,5 uur koken. Passeer dan de saus door een doek, laat ze nog even opkoken en bedek ze met wat stukjes boter om te voorkomen dat er een vel op komt.