Stofoe doksi

(Gestoofde eend, Creools gerecht)

1 eend
2 eetlepels azijn
1 ui
3 teentjes knoflook
5 eetlepels ketjap
2 eetlepels Chinees poeder
een snuifje ve-tsin
50 gr boter
1 klein blikje ananas of mandarijnen

Laat de eend in stukjes hakken of doe het zelf.
Besprenkel de panklare eend met azijn.
Maak een sausje van de gesnipperde ui, de uitgeperst knoflook, de ketjap, het chinese poeder en de ve-tsin.
Giet dit sausje over de stukjes eend en laat het 1-2 uur intrekken naar gelang u tijd heeft, maar hoe langer hoe beter.
Braad de stukjes vlees in de boter.
Voeg, als ze lekker bruin gebraden zijn, de rest van het sausje toe, samen met 2 dl water en 3 dl vruchtenat van de ananas of mandarijnen.
Mocht u niet genoeg vruchtenat hebben, vul dan aan met water.
Laat het geheel 2-21/2 uur stoven en voeg pas de laatste 20 minuten de ananas of mandarijnen toe.
Als het vocht is opgedroogd voordat de eend gaar is, doe er dan wat water bij. Eend is n.l. heel taai.

Stofoe Doksa / Stofoe Doksi