Soutzoukakia

SoutzoukakiaIngrediënten:
Soutzoukakia (gehaktrolletjes)
600 gr kalfs of rundergehakt
1 gesnipperd ui
2 teentjes fijngehakte knoflook
2 sneetjes droog brood
1 losgeklopt ei
1 theel komijnpoeder
1/2 theel gedroogde oregano
snufje kaneel
bloem
olijfolie
zout
peper

Kokkinisto (tomatensaus)
400 gr gepelde pruimtomaten
250 gr gezeefde tomaten
1 gesnipperde ui
2 teentjes uitgeperste knoflook
komijnpoeder – ½ tl
kaneel – een snufje
2 blaadjes laurier
1 dl droge rode wijn
olijfolie
Fijngehakte peterselie
1 theel suiker
peper
zout

Bereiding:
Soutzoukakia
Vermeng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, het brood (knijp eerst het teveel aan vocht eruit), ei, komijn, oregano, kaneel, piment, peper en zout.
Laat 1 à 2 uur rusten in de koelkast.
Vorm er vervolgens worstvormige/langwerpige (niet te dikke) rolletjes van, ongeveer 8 cm lang.
Wat bloem op een bord strooien en er de gevormde gehaktrolletjes door wentelen.
Verhit in een bakpan ongeveer 1 cm olie, leg de rolletjes erin en bak ze snel aan alle kanten bruin.
Schep ze uit de pan met een schuimspaan en houd ze even apart in een kom of schaal (laat ze uitlekken op keukenpapier). Giet het braadvet in een kommetje.

Kokkinisto
Verhit in de pan waar je de rolletjes in hebt gebakken 4 el olie (eventueel het braadvet), doe er de knoflook, ui komijn, kaneel en laurier in en laat het
gedurende een minuutje of twee fruiten of tot de ui glazig is (laat de look niet verbranden!).
Voeg daarna de gepelde en gezeefde tomaten en wijn toe, en kruid met peper en zout.
Doe er de balletjes terug bij, breng aan de kook en laat het geheel, onder deksel, op een zeer zeer laag vuurtje 30 à 45 minuten sudderen/pruttelen:
de sleutel tot lekkere Soutzoukakia is langzaam koken, zodat het vlees mals en sappig blijft. Het geheel af en toe roeren.
De saus eventueel inkoken.
Saus proeven en verder op smaak brengen met peper, zout en eventueel suiker (moest de saus nog te zuur zijn door de tomaten).