Sour cream-applepie

(Verenigde Staten)

Voor het deeg:
350 gr bloem
50 gr basterdsuiker
snuf zout
200 gr koude (tot erwtjesgrootte gesneden) boter
5 eetlepels koud appelsap

Voor de vulling:
4-5 appels (liefst gemengde soorten)
1 bekertje zure room
2 eetlepels bloem
1 zakje vanillesuiker
3 eetlepels suiker
3 eetlepels basterdsuiker en gewone suiker (gemengd)
1 theelepel koekkruiden
100 gr gehakte gemengde noten

Kneed een soepel deeg van de bloem, de basterdsuiker, het zout, de boter en het appelsap.
Leg het deeg in folie verpakt 30 minuten koel weg, deel het dan in 2 stukken en rol elk stuk (tussen bakpapier) uit: de ene tot een ronde lap van ± 28 cm, de ander van 24 cm.
Bekleed een met bakpapier beklede taart- of quichevorm van 24 cm met de grootste deeglap en snijd de rand bij.
Schil voor de vulling de appels, boor de klokhuizen uit en snijd ze in heel dunne partjes.
Klop een glad mengsel van de zure room, de bloem, de vanillesuiker en de suiker.
Vermeng dit in een kom met de appelpartjes, schik de partjes in de deegvorm en verdeel er de room over.
Bestrooi de roomvulling met een mengsel van de 2 soorten suiker, de koekkruiden en de gehakte noten.
Snijd de tweede deeglap bovenop gelijkmatig naast elkaar in, maar niet in repen en leg hem over de vulling.
Bak de pie 50 minuten bij 180°C, dek eventueel met aluminiumfolie af.
Serveer de pie warm, met Amerikaans (pecan)noten-roomijs.