Soto ajam (maaltijdsoep met kip)

soto-ambengan-21 braadkuiken van ± 1 kg
zout, grofgemalen zwarte peper
6 grofgesneden takjes bladselderij
2 grofgesnipperde grote uien
1 stukje foelie
1 grote ui in losse ringen
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 rode pepers, ontdaan van zaad en zaadlijsten en in smalle reepjes gesneden
1 plakje trassie (± 8 gr)
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
1 theelepel koenjit (kurkuma)
2 laurierbladen
150-200 gr mie
2 eetlepels citroensap
1 mespuntje geraspte nootmuskaat
2 fijngesnipperde lente-uitjes of 1 fijngesneden stukje prei
2 hardgekookte eieren in plakjes

Verdeel de kip in stukken, leg die in een pan, schenk er 2 liter kokend water op en breng dit snel aan de kook.
Schuim het oppervlak enkele malen zorgvuldig af.
Voeg daarna wat zout (± 2 theelepels), peper, de bladselderij, de uien en de foelie toe.
Leg het deksel op de pan en laat alles 30-40 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de stukken kip uit de pan en laat ze afkoelen.
Zeef de bouillon door een stuk (kaas)doek (een schone vaatdoek gaat ook).
Ontvet de bouillon als ze vrij vet is.
Neem het kippenvlees van de botjes en verwijder de vellen.
Snijd het kippenvlees in niet te kleine stukken.
Verhit de olie in een grote wok en fruit de ui hierin onder voortdurend omscheppen tot hij wat kleur begint te krijgen.
Voeg de knoflook toe en schep alles nogmaals om.
Doe er dan de pepers, de verkruimelde trassie, de djahé, de koenjit en de laurierbladeren bij en schep alles voortdurend om tot de trassie een duidelijke geur afgeeft.
Voeg de bouillon aan de inhoud van de wok toe en roer alles enkele malen goed door.
Laat het 10 minuten zachtjes koken en verwijder de laurierbladen.
Bereid de mie zoals aangegeven op de verpakking (normaal enkele minuten koken) en laat hem goed uitlekken.
Voeg de mie aan de soep toe en doe 1 minuut daarna ook de stukken kip erbij, evenals het citroensap en de nootmuskaat.
Schep alles nogmaals om en doe de soep in een grote terrine.
Strooi de voorjaarsuitjes erover en laat er plakjes hardgekookt ei op
drijven.