Snesie Fouroe

(Surinaams-Chinese kip)

1 kip
5 eetlepels sieuw
een snuifje ve-tsin
1 theelepel bruin Chinees poeder
1 theelepel gemberpoeder
3 theelepels suiker
3 teentjes knoflook
100 gr boter of olie

Hak de kip in stukken.
Maak een sausje door de sieuw te mengen met de ve-tsin, het chinese poeder, het gemberpoeder, de suiker en de uitgeperste teentjes knoflook.
Giet dit sausje over de in stukjes gehakte kip en laat dit een poosje staan, (± 60 minuten).
Maak de boter of olie heet en braad de kip hierin snel aan alle kanten bruin.
Voeg dan de rest van het sausje, samen met 2 dl water toe en laat de kip stoven tot die gaar is.

Snesie Fouroe 2

U heeft precies hetzelfde nodig als voor het bovenstaande recept.
Hak de kip niet in stukken, maar laat die heel.

Maak hetzelfde sausje klaar en giet dit over de kip (laat het wel iets langer intrekken).
Braad of rooster nu de kip in de voorverwarmde oven op 200-240°C.

Zorg ervoor dat het sausje goed intrekt door de kip telkens te verleggen, zodat die aan alle kanten met het sausje is bedekt.
Giet ook iets van het sausje in de kip.

De lever, het maagje en dergelijke kunt u rustig in de kip laten zitten.
Als u de kip in de oven braadt, kunt u er een paar klontjes boter op leggen, maar dat is niet noodzakelijk.
Giet tijdens het braden af en toe wat vocht over de kip.