Sla met Madera


Ingrediënten:
300 gram erwtjes - 110 gram boter - 150 gram gerookt borstspek - 4 kroppen sla - 1 dl bouillon - 8 kleine nieuwe worteltjes - 1 eetlepel poedersuiker - 20 gram bloem - 1 takje bonekruid - 1 glaasje madera

Bereiding:
Was de sla, haal de buitenste bladeren weg en bind om de kroppen een touwtje, zodat de bladeren bij elkaar blijven. Doe de sla 5 minuten in kokend water en laat ze uitlekken. Smelt 50 gram boter in een pan. Maak van 20 gram boter en de bloem door kneden een beurre manié. Snij het spek in juliënne . Sauteer dit in de gesmolten boter mooi bruin. Haal de spekjes er dan uit en leg de sla in de boter. Geef er zout en peper over en doe de deksel op de pan. Laat de sla 10 minuten stoven op zacht vuur. Smelt de helft van de rest van de boter in een pan en laat hierin met gesloten deksel de erwtjes 10 minuten stoven. Voeg dan het bonekruid en wat suiker toe, geef er de helft van de bouillon over en laat de erwtjes gaar worden. Maak de worteltjes schoon, snij ze in schijfjes en sauteer deze in de rest van de boter. Geef de rest van de suiker hierover en laat deze wat caramelliseren. Geef er dan de rest van de bouillon over en kook ze gaar. Leg de slakroppen op een voorverwarmde dienschaal, haal de touwtje weg, garneer met worteltjes en erwtjes. Doe de spekjes weer in hetkookvocht van de sla. Werk hier de beurre manié door zodat een mooie saus ontstaat. Voeg hier de madera bij. Schenk de saus over de sla en serveer.