bonensoep500 gr gedroogde witte bonen of 2 potten bonen
2 liter water
2 Bouillonblokjes
200 gr mager rookspek
2 uien uien
3 teentjes knoflook
1 theelepel tomatenpuree of 2 theelepels tomatenketchup
laurierblad
1/2 eetlepel paprikapoeder
peper
zout

Laat de bonen een nacht in ruim water weken of neem witte bonen uit een pot.
Snijd het spek in reepjes en bak die licht uit met de knoflook uit de pers.
Maak de uien schoon, snijd ze klein, voeg ze aan het spek toe en laat ze nog 10 minuten zachtjes smoren.
Zet de pan met bonen met 2 liter water en bouillonblokjes op het vuur, voeg het spek, laurierblad, tomatenpuree, paprikapoeder, peper en zout toe en laat de soep 45 zachtjes koken.
Neem aan het einde een paar flinke lepels bonen uit de soep en zet deze apart. Maak de resterende bonen met een stamper of vork fijn en voeg hierna de hele bonen er weer aan toe.

Tip:
Witte en Bruine bonen gemengd is ook lekker.
Voor de pikante versie kan u een pepertje toevoegen bij de spek en uien of gedroogde chilipeper als garnering op de soep.