Schelvis van de schippersvrouw


Ingrediënten:
4 dikke moten schelvis - 6 sjalotjes - 1 takje tijm, peterselie - paprikapoeder - 1/2 citroen - 2 liter mosselen - 90 gram boter - 1 dl slagroom - 40 gram bloem - 2 dl droge witte wijn - zout, peper

Bereiding:
Zet de oven op 200 graden C. Maak de mosselen schoon. Was het takje tijm, schil het teentje knoflook en hak het fijn. Was de peterselie en hak ook deze fijn. Leg de mosselen samen met de tijm en de knoflook in een grote pan, geef er flink peper over en schenk er de wijn over. Kook de mosselen snel op hoog vuur onder regelmatig schudden totdat ze open zijn. Haal ze uit de pan en passeer het vocht. Smeer een ovenvaste schaal in met 20 gram boter, schil en hak de sjalotjes, leg ze op de bodem van de schaal, bedek ze met de moten vis en schenk er het vocht van de mosselen over. Snij 30 gram boter in stukjes en verdeel deze over de vis. Zet de schaal in de oven en laat ze daar 20 minuten. In deze tijd halen we de mosselen uit hun schelpen. Haal de moten vis uit de schaal, laat ze uitlekken en leg ze op een voorverwarmde dienschaal. Houd deze warm. Smelt de rest van de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en verdun de roux met het kookvocht van de vis. Laat 8 minuten koken. Pers de halve citroen. Meng het sap met de slagroom. Geef dit mengsel bij de saus, geef er wat paprikapoeder bij en klop gedurende 2 minuten met de garde. Controleer de smaak en voeg de mosselen toe. Laat nog heel even warm worden. Schenk de saus over de vis, geef er wat gehakte peterselie over en serveer.