Sambal goreng telor

6 hardgekookte en gepelde eieren
1 grote gesnipperde ui
1 uitgeperste teentje knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel laos
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 ontvelde, in blokjes verdeelde tomaten
1/2 dl kokosmelk
2 theelepels citroensap

Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit de uien tot ze wat kleur beginnen te krijgen.
Voeg de knoflook toe.
Roer alles goed om en doe dan de sambal, laos, suiker, blokjes tomaat en de dunne kokosmelk erbij.
Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Temper het vuur en laat het zachtjes sudderen tot de tomaatblokjes uit elkaar vallen.
Voeg 1 dl water toe en breng alles onder krachtig roeren aan de kook. Temper het vuur en laat het gerecht nog enkele minuten sudderen.
Voeg citroensap en zout naar smaak toe.
Halveer de eieren, leg ze op een voorverwarmde schaal en schenk de saus erover.

Tip: U kunt naar smaak nog 1 of 2 eetlepels ketjap benteng manis (zoete Indonesische sojasaus) aan de saus toevoegen. Hierdoor krijgt het gerecht nog een iets vollere smaak.

Sambal trassie

225 gr rode pepers
2 theelepels trassie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel cayennepeper
4 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel donkerbruine suiker
21/2 eetlepel limoen- of citroensap

Snijd de pepers grof en verwijder het zaad.
Maal de pepers, de trassie, het zout en de cayennepeper in een foodprocessor tot een smeuïge gladde massa is verkregen.
Verhit op middelhoog vuur een wok en doe er, als de wok heet is, de olie in.
Voeg, als de olie heet is, de pasta uit de foodprocessor toe en bak die, onder voortdurend roeren, ± 5 minuten.
Matig zo nodig de hitte iets en roerbak tot de pasta donkerrood wordt en de olie zich afscheidt.
Roer er dan de suiker goed door.
Doe de pasta in een schaal en meng er het limoen- of citroensap door. Controleer de smaak.

Dit levert ± 21/2 dl sambal trassie op. Deze sambal blijft in een goed gesloten pot ruim een week goed, mits in de koelkast bewaard.