Roergebakken sperziebonen

600 gr sperziebonen
2-3 tomaten
1 dunne prei
2 sjalotjes of 1 ui
1 teentje knoflook
1 eetlepel olie
50 gr magere spekblokjes
zout
1/2 theelepel gedroogde oregano of Italiaanse keukenkruiden

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ± 10 minuten in kokend water met zout beetgaar.
Dompel de tomaten 10 tellen in kokend water, ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de prei in smalle ringen.
Pel en snipper de sjalotjes of de ui en desgewenst de knoflook.
Verhit de olie in een wok of braadpan en bak de spekblokjes hierin lichtbruin en krokant.
Voeg de stukjes sjalot of ui met de knoflook en de prei toe en fruit ze ± 3 minuten.
Voeg de sperziebonen en de stukjes tomaat toe en roerbak nog 2-3 minuten tot alles warm is.
Breng het gerecht op smaak met zout en oregano of Italiaanse kruiden.

Tip: Spuit of schep een rand aardappelpuree langs de rand van een schaal, schep het sperziebonenmengsel in het midden en leg hier voor vegetarische gasten kaasschnitzels op.
Voor anderen bijvoorbeeld cordon blues.