Roergebakken fricandeau met paddestoelen

500 gr mager varkensvlees, bijvoorbeeld fricandeau
11/2 eetlepel maïzena
1/2 eetlepel plantaardige olie, bijvoorbeeld maïskiemolie, zonnebloemolie of arachideolie
2 theelepels sesamolie
3 gehakte tenen knoflook
4 cm versgeschilde en geraspte gember
250 gr shii-take paddestoelen, stelen verwijderd, kapjes in repen (of 1 bakje gemengde paddestoelen)
1 dl droge sherry
3 eetlepels ketjap manis
100 gr paksoi in brede repen van ± 11/2 cm
zout, peper
(eventueel nog gemalen chili)

Snijd het vlees in reepjes en bestrooi die met de maïzena.
Verhit de oliën in de wok en fruit de knoflook met de gember.
Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend in 4-5 minuten goudbruin.
Doe de paddestoelen, de sherry, de ketjap en de paksoi erbij en roerbak alles samen nog eens 3 minuten, of tot de paksoi knapperig en net gaar is.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper en eventueel met nog wat grofgemalen chilipeper.
Lekker met witte rijst of met een combinatie van wilde en witte rijst of notenrijst (beide Lassi).

Variaties:
1: Kipfilet in plaats van fricandeau
Snijd 500 gr kipfilet in reepjes en volg het recept verder zoals beschreven. Voeg aan het einde als garnering nog 100 gr gehakte cashewnoten en 3 in schuine stukjes gesneden lente-uien toe.
Deze variant is ook lekker met 300 gr gare couscous, aangemaakt met een beetje olijfolie, 1 eetlepel citroensap, de geraspte schil van 1 citroen en 2 eetlepels gehakte peterselie.

2: Zalmfilet met wilde spinazie (in plaats van paksoi)
Snijd 500 gr zalm in brede repen van ± 2 cm. Volg het basisrecept voor varkensvlees, maar bak eerst de knoflook, gember en paddestoelen met de sherry en ketjap ± 4 minuten. Voeg dan de zalm en 75 gr gewassen spinazie (liefst wilde spinazie) toe. Laat alles samen en nog een keer omscheppend (voorzichtig met de vis!) nog eens 2-3 minuten bakken.
Garneer met 30 gr geroosterde pijnboompitten.