Reekoteletten uit de Bourgogne


Ingrediënten:
8 reekoteletten - 1 wortel - 1 ui - 1 teentje knoflook - 2 dl rode Bourgogne - 0,5 dl cognac - 1 bouquet garni - 5 jeneverbessen - 2 dl slagroom - 4 appels - 0,5 dl calvados - 120 gram boter - zout, peper

Bereiding:
Schil de ui en snij ze in ringen. Schil de wortel en snij ze in schijfjes. Leg de helft van de uienringen en de wortel op de bodem van een schaal. Leg hierop de reekoteletten. Pers er de knoflook over en leg er de jeneverbessen op, het bouquet garni en de rest van ui en wortel. Schenk er de bourgogne over en de cognac. Laat de koteletten zo 6 uur marineren. Haal ze dan uit de marinade, droog ze af en reduceer de marinade tot 1/3. Passeer ze. Schil de appels, haal er de klokhuizen uit en snij ze in dikke schijven.
Smelt 70 gram boter in een pan en sauteer hierin de appelschijven aan beide kanten. Geef er wat zout en peper over en flambeer ze met cognac. Houd de appelschijven warm. Bestrooi de koteletten met peper en zout en sauteer ze in de rest van de boter in 5 minuten bruin. Leg ze op een verwarmde schaal en houd ze warm. Deglaseer de braadboter met de marinade, schraap goed alle aanbaksels van de bodem los, laat even inkoken en voeg de room toe. Laat nog heel even koken. Schenk de saus over de koteletten, omring deze met schijven appel en serveer.