Portugees Visstoofpotje

Caldeirada De Peixe
caldeiradaIngrediënten:
Witte vis – 600 gr (drie soorten, in grove dikke stukken)
Venusschelpen, mosselen of inktvisringen – 200 gr
Garnalen, scampi, krab- of kreeftvlees – 200 gr
Aardappelen – 750 gr (in plakjes van 5 mm)
Uien – 2 grote (in ringen van 5 mm)
Tomaten – 600 gr (verse, rijpe en in plakjes)
Paprika – 1 st (in dunne plakjes)
Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
Rode chilipepertjes – 1 à 2 st (piri piri, fijngesneden en zonder pitjes)
Laurier – 2 blaadjes
Olijfolie – 2 dl
Droge witte wijn – 2 dl
Water of visbouillon
Peterselie en/of koriander – 2 el (verse, fijngehakt)
Brood of stokbrood
Zwarte peper (versgemalen)
Zeezout

Bereiding:
Neem een hoge kookpot met dikke bodem en giet er een scheutje olie in.
Leg er vervolgens een laag aardappelplakjes op, een laag uienringen, een laag tomaten, wat paprika, daarna een laag vis (goed tegen elkaar leggen – de stevigste vis komt op deze laag
De pepertjes, knoflook en de laurierblaadjes toevoegen en kruiden met peper en zout.
Opnieuw een laag olie, een laag aardappelen, uienringen, tomaten, paprika en vis (op deze laag legt men de zachtste vis).
Men eindigt het gerecht nu met een laagje aardappelen. Weeral kruiden met wat peper en zout.
Dan giet men er de resterende olijfolie over, alsook de witte wijn. Alles moet net onder staan (eventueel verder aanvullen met water of visbouillon).
Tenslotte bestrooien met verse peterselie en/of koriander.
Breng aan de kook en laat het geheel, met deksel op de pot, op een zeer zacht vuurtje ongeveer 45 minuten pocheren of tot de vis en aardappelen gaar zijn.
Tijdens het gaar stoven niet in de kookpot roeren, maar regelmatig zachtjes met de pot schudden.
10 minuten voor einde gaartijd de venusschelpen, de inktvisringen en garnalen bij in de pot doen en laten mee garen op een zeer zacht vuurtje.