Pompoensoep

(4-6 personen)
pompoen-soep-chiliIngrediënten:
750 gr pompoen (Hokaido kan met schil gebruikt worden)
3 sjalotten
1 dunne prei
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie of 30 gr boter
2 theelepels kerriepoeder
een stukje verse gemberwortel van 2 cm
1/2 theelepel komijnpoeder
5 dl groentebouillon
het sap en 2 theelepels rasp van 1 sinaasappel
1 dl crème fraîche
2 takjes verse koriander of 6 sprietjes bieslook

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de pompoen met schil in vieren, leg ze op de bakplaat in de oven en rooster de pompoen 30-35 minuten tot de schil begint te blakeren.
Laat de pompoen iets afkoelen en schil de stukken.
Pel de sjalotten en hak ze fijn, maak de prei schoon en snijd deze in ringen.
Pel de teentjes knoflook en hak ze heel fijn.
Verhit de olie of boter in een kookpan en bak de sjalotten en prei met de knoflook en het kerriepoeder ± 3 minuten op een niet te hoog vuur.
Snijd de iets afgekoelde pompoen in stukken.
Schil het stukje gemberwortel, rasp dit fijn en voeg het met de stukken pompoen, het komijnpoeder en de groentebouillon aan het mengsel in de pan toe.
Haal 2 theelepels rasp van de goed schoongeboende sinaasappel en pers de vrucht vervolgens uit.
Voeg het sap en de rasp aan de soep toe, breng alles aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes doorkoken.
Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine.
Breng de soep opnieuw aan de kook en breng hem op smaak met zout, peper en fijngeknipte koriander of bieslook.