Piet's Appelcake

Een vier vierde cake wijst op het exact afwegen van bloem, suiker, boter en eieren in exact dezelfde verhouding. Vertrekkend van een ei van 60 gram meet je dan 60 gram bloem, 60 gram boter en 60 gram suiker af. Of zoals in elk kookboek terug te vinden vermenigvuldigd met 4:

4 eieren (250 gram)
250 gram bloem (voor een luchtiger cake, gebruik zelfrijzende bloem!)
250 gram suiker
250 gram echte boter
wat extra boter en bloem om de cakevorm in te vetten en te bebloemen

Bereiding:
Boter uit de ijskast halen en op kamertemperatuur laten komen: dat kan wel een uurtje duren, dus doe dit alvast. Je kan het proces ook versnellen door de boter met een vork te bewerken (plat drukken en roeren). De boter is goed als ze aanvoelt als zalf.

Niet hete luchtoven: voorverwarmen op 200 graden.

Ronde cake vorm overal met een beetje boter invetten. Strooi er dan wat bloem in, draai de cakevorm naar alle kanten zodat er overal wat bloem aan de boter blijft plakken en schudt het teveel aan bloem weer uit de vorm.

Eierdooiers en eiwit scheiden (Piet doet dit niet, zodat de cake ietwat plat blijft – zie foto – Ik vind elk appel cake recept met stijfgeklopt eiwit veel luchtiger en lekkerder, voor het kleine beetje extra werk in de keuken).

Neem een kom, doe er het eiwit en 125 gram suiker in en klop het eiwit superstijf: dat kan wel een flink aantal minuten duren.

Klop in een andere kom 125 gram suiker met de eierdooiers "tot room": het volume verdubbelt op zijn minst, de kleur van de dooiers wordt veel lichter en je mag geen suikerkristallen meer horen knarsen tijdens het kloppen. (ook dit kan een flink aantal minuten duren: blijven kloppen dus…)

Klop de zachte boter door de eierdooiers.

Voeg de bloem bij de dooiers en de boter toe en meng onder elkaar met de kloppers.

Schil de appels in dunne halve maantjes of zo klein mogelijke dobbelsteentjes en roer met een houten lepel of spatel onder het deeg. Ikzelf duwde de appelschijfjes pas in het beslag nadat het in de bakvorm was gegoten.

Met een spatel werk je het stijfgeklopt eiwit door het deeg: in 2 keer (dus eerst de eerste helft van het eiwit erdoor spatelen, dan de andere helft).

Doe het deeg in de deegvorm en zet onmiddellijk in de oven, zet de temperatuur dan op 180.

Laat een 35 tot 40 minuten bakken: Prik er voorzichtig in met een priem of satestokje.
Is de priem nog vochtig : laat de appelcake dan nog 5 minuten verder bakken in de oven en prik dan opnieuw.