Ingrediënten:
15 gr verse gist of 3/4 zakje gedroogde gist
1 eetlepel suiker
350 gr meel van harde tarwe (Italiaanse specialiteitenwinkel)
zout
0,4-0,5 dl lauwe melk
25 gr gesmolten spekvet of boter
1 losgeklopt ei
Bereiding:
Los de gist en de suiker in 11/4 dl handwarm water op en zet het ± 10 minuten op een warme plek weg.
Zeef boven een kom het meel met 1 theelepel zout, maak een kuiltje in het midden en schenk er het gistmengsel, de melk, het spekvet en het ei in.
Meng alles tot een samenhangende deegbal ontstaat en kneed die in ± 10 minuten met de handen tot een elastisch deeg.
Leg het deeg in een met olie ingevette kom en besprenkel het met enkele druppels water.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Kneed het deeg nogmaals en rol het uit tot een plat rond brood van 2 cm dik en 24 cm doorsnede.
Leg het brood op een met bloem bestoven bakplaat en maak langs de rand om de 2 cm een snede van 2 cm lang.
Dek het brood met een doek af en laat het op een warme plek nogmaals ± 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood in het midden van de oven in ± 30 minuten goudbruin.
Schakel de oven na 15 minuten terug naar 175°C.
Laat het brood op een rooster afkoelen en bestuif het met wat meel.