Patrijs Chartreuse


Ingrediënten:
2 patrijzen - 1 savoyekool - 150 gram borstspek - 1 kookworst - 4 wortels - 4 raapjes - 100 gram spercieboontjes - 1 grote ui - 2 kruidnagels - 150 gram reuzel - tijm - laurier - zout, peper - 5 dl bouillon

Bereiding:
Haal het dikke gedeelte en de stronk weg van de kool. Was hem en doe hem in een pan met water. Breng het aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Spoel de kool onder de koude kraan af en laat hem goed uitlekken. Schil de ui en piqueer met de kruidnagels. Smelt 75 gram reuzel in een pan en sauteer hierin de patrijzen aan alle kanten bruin. Haal ze eruit en vervang ze door de kool en de ui. Geef er de bouillon bij, zout en peper en kook 15 minuten. Doe er dan het borstspek bij, de kookworst, de patrijzen en de rest van de reuzel in stukjes. Doe er alufolie overheen en schuif de pan in een oven van 165 graden C. Haal na 40 minuten het spek en de worst weg en laat kool en patrijzen nog 50 minuten in de oven. Schil de wortels, de raapjes en de sperziebonen. Breng een pan met water aan de kook en doe hier de groenten in. Laat ze 25 minuten koken en spoel ze dan onder de koude kraan af. Snij de groenten in stukjes. Leg deze in een schaal. Pers in een zeef de kool uit, hak hem grof en geef hem in de schaal erbij. Snij de patrijzen in tweeën en leg deze op de groenten evenals het gesneden spek en de worst. Zet de schaal nog enkele minuten in de oven en serveer.