Patatas bravas

Ingrediënten:
Voor de saus:
3 eetlepels olijfolie, 1 ajuin, een blikje gehakte tomaten (227 gram), 2 knoflookteentjes (of meer, naar smaak), 1 eetlepel tomatenpuree, naar smaak: een vers, kleine chilipepertje (of indien geen verse pepertjes voorhanden: een flinke snuif chilipoeder), 2 theelepels zoete, rode paprikapoeder, naar smaak een beetje suiker (afhankelijk hoe zuur de tomaten uit blik zijn), een snuifje zout naar smaak, verse peterselie: pas toevoegen bij het serveren

Voor de aardappelen:
900 gram vastkokende aardappelen, 2 eetlepels arachideolie

Hoe patatas bravas maken
Lekker en makkelijk patatas bravas recept met aardappelen geroosterd in de oven en een pikante tomatensaus

De saus kan je 24 uur op voorhand klaarmaken en opwarmen voor het serveren. Verwarm de olie in de pan, snijd de ajuin fijn en stoof een 5-tal minuten aan tot hij zacht is maar niet gebruind. Plet de knoflook en voeg aan de ajuinen toe met de tomaten, tomatenpuree, het paprikapoeder, het chilipoeder, de suiker en wat zout en breng al roerend aan de kook. Laat de saus minstens 10 minuten sudderen zonder deksel tot een pulpachtig mengsel. Proef en voeg indien nodig meer zout en kruiden toe.

Verwarm een gasoven op 200 graden of een hete lucht oven op 180 graden. Snijd de aardappelen in even grote kubusjes van ongeveer 2 cm. Dep de stukjes aardappel droog met keukenpapier, leg in 1 laag op een braadslede (al dan niet bedekt met boterpapier), sprenkel er 2 eetlepels olie over, bestrooi met je favoriete kruiden of zout en laat een 40 tot 50tal minuten roosteren tot de aardappelen goudbruin, krokant gebakken zijn. Serveer de patatas bravas met de opgewarmde tomatensaus, strooi er vers gehakte peterselie over en serveer de aardappelen met cocktailprikkers.