Pastei van Kip


Ingrediënten:
1 kip van 1500 gram - 250 gram kippelevers - 1 blikje truffel - 100 gram vet spek - 200 gram gehakt - 2 dl madera - 2 eetlepels - cognac - 2 eieren - 1 wortel - 1 ui - 1/2 bleekselderij - 100 gram boter - 1 varkensnet - 1 kilo piedeeg -tijmpoeder - 4 dl slagroom zout, peper - laurierpoeder

Bereiding:
Snij het spek in brunoise en laat deze in een pan op zacht vuur smelten. Bestrooi de levers met tijm en laurierpoeder. Als het spek gesmolten is, verhoog dan het vuur en sauteer de levers 2 minuten in het hete vet. Flambeer met de cognac, laat het geheel af koelen en maal het mengsel fijn in de mixer. Hak de truffel grof. Laat het varkensnet weken in koud water. Doe de leverpuree in een kom samen met 1 dl madera, het gehakt, een ei en de helft van de truffel. Geef er zout en peper bij en werk het goed door elkaar om een homogene farce te krijgen. Vul hiermee de kip. Naai ze goed dicht aan alle kanten en bind ze op. Schil de groenten, hak ze fijn. Doe dit ook met de ham. Zorg dat nu het deeg klaar is. Smelt de boter in een pan en sauteer hierin de kip aan alle kanten bruin. Voeg er de groente bij, zet het vuur lager en laat een half uur zachtjes smoren. Laat daarna alles afkoelen. Voeg de ham bij de groentes. Laat het varkensnet uitlekken. Haal het touw van de kip leg ze op het varkensnet, geef er het groetegarnituur over en vouw er dan het varkensnet overheen. Neem een derde deel van het deeg en rol het zo groot uit dat de kip erop past en het deeg nog iets buiten de kip uitsteekt. Het deeg moet ongeveer 1/2 cm dik zijn. Klop het tweede ei los. Strijk het stuk deeg in met ei en leg er de kip op. Bedek ze met een andere lap deeg. Plak de randen goed op elkaar. Versier met overgebleven deeg. Maak er een schoorsteentje in. Strijk het in met ei en schuif de kip in een oven van 200 graden C. gedurende een uurtje. Als het deeg te bruin wordt leg er dan alufolie overheen. Ondertussen maken we de saus. Hiertoe doen we in de pan van de kip, de rest van de truffel, het truffelnat en de rest van de madera. Laat dit geheel reduceren. Voeg de slagroom toe, roer goed over de bodem met de houten lepel, breng op smaak en laat ze koken totdat ze wat dikker wordt. Serveer de kip met de hete saus.