Palouri

anupriya_phulauriIngrediënten:
1/2 kop droge gele spliterwten
4-5 teentjes knoflook
2 wiri wiri peper of 1/2 rode madam Janet (eventueel 1/2 eetlepel sambal kan ook)
1/4 theelepel kurkuma
1/2 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel garam masala
1/2 theelepel geera (gemalen komijn)
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gist
1 tl bakpoeder
3/4 kop bloem
Olie om te frituren

Bereiding:
Doe de droge spliterwten met ongeveer 1 1/2 kopjes water in een kom. Laat dit een nacht weken ze zullen in omvang verdubbelen.
De volgende ochtend, het water uit de erwten afgieten. In een blender, de erwten, knoflook en peper of pepersaus, met net genoeg water om de erwten te bedekken en mix op hoge snelheid tot een gladde smoothieachtige emulsie. Doe deze in een kom en voeg nu alle van de droge kruiden en meng totdat ze zijn verwerkt. Voeg bakpoeder, gist en bloem toe en goed mengen.
Dek het beslag af en laat het 1 1/2 tot 2 uur rusten.

Verhit de olie in een koekenpan (tot halverwege de pan is voldoende).

Het laten vallen van het beslag in de olie:
Dit is lastig, je kunt dit doen met twee lepels, maar de palourie ballen zullen niet zo rond als je zou willen. Pak wat beslag in je hand en zet je vuist op zijn kop, zodat het beslag tussen uw duim en wijsvinger in de olie valt. Wanneer u het beslag in de olie valt, dient zij onmiddellijk op te poppen, zo niet dan is uw olie is niet heet genoeg.
Draai de palourie ballen terwijl ze staan te bakken totdat ze gelijkmatig bruin zijn.
Herhaal dit proces totdat alle beslag op is.

Palourie, Phulauri, Phulawri, Plaurie, Pholourie zijn allemaal hetzelfde, de oorsprong is hindoestaans en is zo in Suriname en Guyana terecht gekomen.