Ossetong Bigarade


Ingrediënten:
1 rundertong - 2 uien - 2 wortels - 2 teentjes knoflook - 1 bouquet garni - tomatenpuree - 1 dl droge witte wijn - 1 l bouillon - 1 dl olie - 75 gram suiker - 2 dl azijn - 50 gram boter - 1 kleine pot kersen - 50 gram bloem - zout, peper

Bereiding:
Schil de uien en de wortels en snij ze in brunoise.
Schil de knoflook en pers ze uit. Haal de vette delen van de tong. Verhit de olie in een pan en sauteer hierin de tong aan alle kanten. Gooi een deel van de olie weg en voeg nu de ui en wortel toe. Laat deze kleur krijgen en voeg er dan de wijn en de bouillon bij, evenals het bouquet garni, de knoflook en twee eetlepels tomatenpuree. Geef er zout en peper bij, doe het deksel op de pan en laat zachtjes gedurende 3 uur koken. Smelt de boter in een pan, voeg er de bloem bij. Roer goed en laat zachtjes koken totdat de bloem kleur krijgt. Zet de roux van het vuur af. Giet dan de kersen af. Doe de suiker en een eetlepel water in een pannetje en verhit het totdat er een lichtgekleurde caramel ontstaat. Voeg er nu de azijn bij. Laat enkele minuten koken zodat het dikker wordt, geef er dan de kersen bij en rol ze door de caramel. Zet het pannetje dan weg. Haal de tong uit de pan en houd hem warm. Reduceer het vocht snel totdat er 7,5 dl over is. Ontvet deze jus en passeer ze. Schenk ze dan op de roux. Laat even koken en schenk de saus dan op de kersen. Laat nog 10 minuten zachtjes koken. Haal het vel van de tong, snij hem in plakken, leg die op een voorverwarmde schaal en geef er wat saus over. Serveer de rest van de saus in een sauskom.