Oekraïense barszcz

Barszcz Ukrainski

Ingrediënten:

1/2 kg varkensvleesbeenderen
1 laurierblad
6 peperkorrels
2 piment korrels
1 theelepel zout
2 bieten
andere soepgroente naar smaak
1 ui
plakje savooiekool
2 grote in blokjes gesneden aardappelen
400 gr erwten of Lima bonen
2 eetlepels tomatenpuree
1 kopje bieten concentraat sap
2 teentjes knoflook
125 ml zure room
1 eetlepel bloem
suiker voor de smaak

Bereiding:
Zet ongeveer 2 liter water en de varkensvlees botten op het vuur. Voeg laurierblad , 6 peperkorrels , 2 korrels piment en 1 tl zout . Breng aan de kook , zet het vuur lager en laat ongeveer 1 uur zachtjes koken , verwijder af en toe het schuim van het kookwater.

Voeg 2 geschilde en in blokjes gesneden rauwe bieten en de klein gesneden blokjes soepgroenten (zonder de aardappel en erwten of bonen) toe,
waaronder eventueel extra ui en laat meekoken tot ze gaar zijn .
Verwijder het eventuele vlees van botten, klein snijden en weer aan de soep toevoegen. (De botten komen niet meer in de soep)
Voeg de schijf Savoye kool en 2 grote in blokjes gesneden aardappelen toe en kook gaar .
Voeg +/- 400 gr gekookt (of uit blik , uitgelekt) erwten of lima bonen , roer er 2 theelepels tomatenpuree ,
250 ml bieten concentraat of sap en 1-2 teentjes geperste knoflook en breng aan de kook .
125 ml zure room vermengen en de eetlepel bloem met een vork mengen en aan de soep toepvoegen.
Breng op smaak met een beetje zout en suiker .

Serveertips
Deze hartige soep kan een maaltijd op zich toen geserveerd met roggebrood .